ХАССП
Наша країна, як і ми з Вами, намагається інтегруватися в світову спільноту. І не просто інтегруватися, а стати повноцінним його членом, рівним партнером, з яким би рахувалися всі гравці світового ринку. Щоб цього досягти, нам потрібно прийняти і, головне, дотримуватися правил гри, які є однаковими для всіх учасників. Так ось, система ХАССП і є одним з таких правил в сфері безпеки харчових продуктів.
ХАССП (Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) – аналіз ризиків і критичні контрольні точки) – концепція, що включає в себе систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними чинниками, які впливають на безпеку харчових продуктів.
Мета системи – запобігти забрудненню продуктів харчування компонентами біологічної, хімічної, фізичної природи на всіх етапах виробництва, як то кажуть «від фермера до вилки» або «від лану до столу».
У ХАССП прописані основні умови безпеки харчових продуктів, а також необхідні заходи для їх дотримання. Це – вимоги до здоров’я та гігієни персоналу, якості питної води, зберігання і транспортування продукції, утилізації відходів виробництва, санітарно-технічного стану виробничих приміщень і багато-багато іншого.
Коли ми трохи розібралися з поняттям ХАССП, можна переходити до другої частини.
Пест Контрол
Пест контроль – є одним з компонентів системи ХАССП. Pest control перекладається як «контроль шкідників». Як Ви вже здогадалися – це боротьба з тарганами, мухами, мишами і щурами! Частково правильно, але не все так просто…
Пест контроль – поняття набагато ширше, ніж звичні нам дезінсекція (знищення комах) і дератизація (знищення гризунів). Почнемо з того, хто відноситься до шкідників. За ХАССП – це і комахи, і інші членистоногі, і гризуни, і бродячі тварини, і навіть птахи! Іншими словами – будь-який біологічний вид, життєдіяльність якого може являться джерелом забруднення або псування продуктів харчування. І це ще не все відмінності!
У нас в країні ще діють «Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м’яке морозиво (СанПіН 42-123-5777-91)», до речі, останні 2 цифри – це рік видання. 1991 рік, Карл !!! Тисяча дев’ятсот дев’яносто перший !!! Дивимося п. 8.6 …. Цитую: «Один раз на місяць підприємство закривається на санітарний день з генеральним прибиранням, дезінфекцією і дератизацією приміщень». Тобто, слідуючи з чинним законодавством, всі підприємства громадського харчування (ресторани, бари, кафе, їдалень, закусочних, піцерії, кулінарії і навіть кіоск з шаурмою або хот-догом) в обов’язковому порядку один раз на місяць повинні проводити у себе дератизацію! Є проблема чи ні – Використовуйте «хімію» щомісяця! Питання. А чи не логічніше буде вести систематичний облік чисельності гризунів і вже виходячи з нього, приймати рішення про дератизацію? Проводити профілактичні заходи щодо боротьби з гризунами ще «до підходу» до Вашого кафе? Чи не простіше попередити появу гризунів на об’єкті? Думаю, відповіді очевидні.
Саме в цьому і є головна відмінність Пест контролю! Його основне завдання – відсутність шкідників, але методами, відмінними від «постСССР-их». Систематичний моніторинг чисельності, розробка та впровадження профілактичних заходів боротьби, визначення методу, термінів і технології обробок, мінімізація використання хімічних засобів. Це і є Пест Контрол.
Віримо, пройде небагато часу… і ми з Вами, замовивши порцію ароматних мюнхенських ковбасок, десь в затишному кафе… будемо повністю впевнені в їх безпеці! І без різниці: кафе знаходиться на Фрідріхштрассе в центрі Берліна або на київському Хрещатику!
Сподіваємося, Вам було цікаво?
Діліться в соціальних мережах! На всі питання відповімо в коментарях!
Біолог ПП «Дезснаб»
Євген Чеботок
Отримати консультацію
Як вивести шершнів
Щорічно, починаючи з другої половини травня, все частіше в Call-центр
Як дезінфікувати свій автомобіль
Коронавірусна інфекція стрімко поширюється по всій планеті також завдяки тому,
Як боротися с тарганами за допомогою борної кислоти
Про те, як позбутися від тарганів за допомогою борної кислоти